Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(4485 niezalogowanych)
1 Post

(bad harry)
Wiking
pacjenta doktor wyleczy
.
.
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Przeczytaj sobie to co sam napisałeś i inni Zuzu a będziesz miał odpowiedź.To raz.
Po drugie. Gdzie napisałem cyt.
wszyscy powinni się zacząć umartwiać, biczować i najlepiej to jechać i napełniać worki z piaskiem albo wylewać komuś wodę z piwnicy powodzianom.
Sam napisałeś że każdy reaguje inaczej.Dla mnie to co robicie jest , mówiąć oględnie niepoważne i nic nie wnosi oprócz śmiechu. A tym śmiechem na pewno nic nie zdziałamy dla tego kraju. To jest tylko moje zdanie i nie próbuję nikogo do niego przekonywać
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
retier1 napisał:
Sethur napisał:
retier1 napisał:
Pewnie dobrze wiesz Sethur większość nie chce tej wolności i lepiej się czuje gdy widzi jakieś ramy w których ma funkcjonować.Dlatego tak chwalą i tęsknią za "komuną" wolność jest dobra jeśli się wie co z nią zrobić.A to wiedzą nieliczni i potrafią to wykorzystać.Gdyby było tak jak ty myślisz to tylko się powieść,a i ty byś miał kiepskie pole do popisu.Czyż nie tak

Nie, dlaczego? Pewnie dobrze wiesz, ze historia nie pamieta mas. Bardzo dobrze pamieta za to dyktatorow.
Szkopul w tym, ze aby nim zostac nie wystarczy miec programu, wizji i plecow. Trzeba miec jeszcze jaja i charyzme.
Juz raz byla calkiem spojna idea (PiS), zaserwowana w bajecznej otoczce.. super, co prawda troche nie po mojemu.., tylko jak i dlaczego sie to skonczylo(?)..

Nie spotkalem zbyt wielu, ktorzy przed '89 dostali bilet w jedna strone.. i teraz nie byliby zadowoleni.
Spotkalem natomiast wielu takich, ktorzy po '89 wrocili... oni wlasnie mysla o wieszaniu (sie)..

Bez przesady Sethur.Nie tylko o dyktatorach historia pamięta. Sęk w tym że historia prekursorów nowego i lepszego w życiu społeczeństwa czy też mas ,jak to ująłeś jest poprostu nudna. Kogo interesują suche fakty i liczby? Taki już ich los.

A czy uwazasz ze ciagje przepychanki o stolek, bzdurne klotnie, monologi o niczym i niekonczace sie komisje sledcze sa duzo ciekawsze? Masa rzadzi masa - bezskutecznie, bez wyrazu, bezplciowo. Suche fakty i liczby akurat nas interesuja, bo to one przedstawiaja obraz nie pozostawiajacy watpliosci, scisle okreslony, uprecyzowany jakikolwiek (pozytywny, czy negatywny) by on nie byl.

(...)historia prekursorów nowego i lepszego w życiu społeczeństwa(...), jak to dyplomatycznie ujales, powtarza sie, ale nieczesto, faktycznie zwykle w iscie romantycznym scenariuszu *objawienie, droga do wladzy, triumf... nieuchronny upadek*... z ta roznica z kazdym 'nowym' razem ich historia staje sie coraz ciekawsza, nie tylko dzieki liczbom, czy suchym faktom.

*Powtorka z historii* jest szydem z samej historii... bo po 'kazdym razie'... 'ludkosc' krzyczy nigdy wiecej!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Tak samo jak człowiek się rodzi żeby umrzeć,tak i historia koło zatacza i powtarza się cały czas. Tylko ludzie się zmieniają. Czy to ma oznaczać że kiedy to zrozumiemy to mamy sobie palnąć w łeb,czy też stać z boku jak truteń? Wybór zawsze jakiś mamy. Według ciebie to powinno być jedno lub drugie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
retier1 napisał:
Tak samo jak człowiek się rodzi żeby umrzeć,tak i historia koło zatacza i powtarza się cały czas. Tylko ludzie się zmieniają. Czy to ma oznaczać że kiedy to zrozumiemy to mamy sobie palnąć w łeb,czy też stać z boku jak truteń? Wybór zawsze jakiś mamy. Według ciebie to powinno być jedno lub drugie

A dlaczego zwykle widzisz tylko wybor pomiedzy czarnym a bialym?

Majac glowe na karku zostawia sie sobie (co najmniej jedna) furtke.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Luba)
Wiking
retier1 napisał:
Przeczytaj sobie to co sam napisałeś i inni Zuzu a będziesz miał odpowiedź.To raz.
Po drugie. Gdzie napisałem cyt.
wszyscy powinni się zacząć umartwiać, biczować i najlepiej to jechać i napełniać worki z piaskiem albo wylewać komuś wodę z piwnicy powodzianom.
Sam napisałeś że każdy reaguje inaczej.Dla mnie to co robicie jest , mówiąć oględnie niepoważne i nic nie wnosi oprócz śmiechu. A tym śmiechem na pewno nic nie zdziałamy dla tego kraju. To jest tylko moje zdanie i nie próbuję nikogo do niego przekonywać

Ja na przykład nie odebrałam powyższych wypowiedzi (z małymi wyjątkami), jako niepoważne. Tak, jak napisałeś, każdy reaguje inaczej i ma do tego prawo. Nie wydaję mi się jednak, żeby dyskusanci, którzy zabrali głos w tej rozmowie, byli ignorantami. Jak więc Twoim zdaniem powinien wyglądac wzorcowy, zaangażowany w życie polityczne kraju, człowiek na obczyźnie? Mnie osobiście sytuacja w Polsce bardzo interesuje, śledzę na bieżąco wydarzenia, debaty, polityczne trzęsawisko. Cały czas jednak nie wiem, wracajac do tematu, który z kandydatów miałby byc moim prezydentem!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Sethur napisał:
retier1 napisał:

No tak ,najlepiej jest ukryć się w tłumie.dużo mówiąc,nic nie powiedzieć.
Jednym słowem,test na polityka zdałeś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2842 Posty
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Nigdzie nie napisałem Luba że ktoś tutaj jest ignorantem.Tylko że to co robią jest dla mnie niepoważne.Wygląda to mi jak zabawa małych chlopców czyimś kosztem.Tym bardziej że nic to nie kosztuje.Wiem,wiem taka jest cena zabawy w politykę.Tylko jeśli chcemy coś zmieniać w tym kraju,to powinniśmy brać w tym udział z wszystkimi konsekwencjami,a nie stać z boku i krytykować.Że nie ma konkretnego kandydata,to już dawno temu mówiłem.to mnie jednak nie zwalnia od zdecydowania się na mniejsze zło.Co do wzorców to podejrzewam że je masz i mojej rady nie potrzebujesz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Luba)
Wiking
retier1 napisał:
Nigdzie nie napisałem Luba że ktoś tutaj jest ignorantem.Tylko że to co robią jest dla mnie niepoważne.Wygląda to mi jak zabawa małych chlopców czyimś kosztem.Tym bardziej że nic to nie kosztuje.Wiem,wiem taka jest cena zabawy w politykę.Tylko jeśli chcemy coś zmieniać w tym kraju,to powinniśmy brać w tym udział z wszystkimi konsekwencjami,a nie stać z boku i krytykować.Że nie ma konkretnego kandydata,to już dawno temu mówiłem.to mnie jednak nie zwalnia od zdecydowania się na mniejsze zło.Co do wzorców to podejrzewam że je masz i mojej rady nie potrzebujesz

Wprost nie napisałeś, to fakt, ale ton Twojej wypowiedzi może świadczyc o tym, że takie masz o nich zdanie. Taką konotację miały dla mnie Twoje wypowiedzi, jeżeli sie mylę, to mnie popraw, może nadinterpretuję, co w takich dyskusjach jest dosyc powszechne. Jednakże, przebija sie tutaj, w Twoich słowach, jakaś zachęta do tego, żeby nie byc obojetnym i z tym sie musze zgodzic, tylko co to w Twoim pojęciu ma oznaczac? Czy właśnie to wybranie "mniejszego zła"? Ja naprawde mam problem, kogo wybrac, nie wiem na kogo głosowac!!! Nie ma w mojej okolicy okregu wyborczego, ale gdybym miała swojego kandydata, to wybrałabym się do Oslo, żeby zagłosowac. W tym momencie nie odczuwam żadnej pobudki ku temu, by taki plan poczynic. Baa, nawet nie jestem przekonana, czy poszłabym głosowac, będąc w kraju i wqrwia mnie ten fakt, bo zawsze pierwsza namawiałam znajomych do obywatelskiej aktywności, a teraz sama nie wiem, nie wiem!!!
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
retier1 napisał:
Sethur napisał:
retier1 napisał:

No tak ,najlepiej jest ukryć się w tłumie.dużo mówiąc,nic nie powiedzieć.
Jednym słowem,test na polityka zdałeś

Dalej myslisz zero-jedynkowo. Napisalem powyzej, ze zostawia sie furtki (wiec na pewno nie jak truten.

Dobry przywodca potrafi wypromowac 'swojego' sukcesora i przejsc na dostatnia emeryture, tuz przed tym jak jego faworyt w przyplywie poczucia wladzy dosypie mu arszenik do wina.. to dobra furtka, nie prawdaz??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok